Хипноза и хипнотерапия

Кое е първото нещо,което Ви идва на ум,когато чуете думата „хипноза“?Повечето хора си представят окултна сцена от филм,в която човек със свръхестествени сили въвежда друг в хипноза,клатейки джобен часовник напред-назад.В действителност,истинската хиноза има много малка прилика с повечето приписвани й стереотипни образи.

 

Какво е хипноза ?

 Терминът „хипноза“ произлиза от гръцката дума „Hypnos“, която означава“сън“.В хипноза се използват техники, които довеждат до дълбока релаксация и променено състояние на съзнанието, известно също като транс.Трансът не е сън ,а естествено състояние на мозъка,при което тялото на човек е дълбоко релаксирано и отпуснато,а мислите му са фокусирани върху конкретни идеи,картини и образи.Иначе казано,съзнанието ни бива „приспано“,а ние имаме възможност да се вслушаме в подсъзнанието си и да използваме нашите мисли, талант и опит по начини, обикновено не достъпни за нас. Всъщност,на всеки около час и половина човек влиза в такова състояние,без да си дава реална представа за това.Спомнете си усещането,когато четете интересна книга или гледате филм и като,че ли се изгубвате в сюжета.Вие сте в пълно съзнание,но същевременно с това изгубвате реална представа за това колко е часа,не чувате шумовете наоколо,ежедневните Ви мисли,като че се изпаряват и дори за момент губите представа къде точно се намирате.Или пък шофирате извън града на дълъг път и за момент си давате сметка,че така сте се „отнесли“,че реално нямате спомен за последните изминати метри.Но в същото време сте в пълна правоспособност да шофирате и го правите.

psiho

 

Способността на човек да влиза в това уникално състояние на съзнанието отваря врати за безброй възможности за лечение,самостоятелно проучване и промяна. С помощта на обучен професионалист,ние можем да активираме вродените ни индивидуални способности, които ни дават възможност за вземане на желаните промени в мислите ни,чувствата и поведението.

Феномени на хипнозата са аналгезията(обезболяване) и анестезията (обезчувствяване).Тези два феномена са широко използвани в клиничната и стоматологичната практика.Актуална е анестезията при естествено раждане под хипноза,при вадене на зъб или друга дентална интервенция.В България вече има документиран случай на проведена хирургична интервенция под хипноза.

Какво е хипнотерапия ?

Хипнотерапията добива популярност в средата на 20-ти век благодарение на Milton H. Erickson (1901-1980), успешен психиатър и психотерапевт, който използва хипнозата в практиката си. Неговите методите използваме днес в съвременната хипнотерапия,наречена още „Ериксонианска хипноза“. През 1958 г. Американската медицинска асоциация и Американската психологична асоциация признават хипнотерапията като валидна медицинска процедура. От 1995 г. Националните институти по здравеопазване (NIH) препоръчват хипнотерапията за лечение на хронична болка.

В различните ситуации,в които човек попада през живота си,той формира определено поведение в отговор на случилото се.Всеки следващ път,когато нещо подобно се случи отново,нашите физически и емоционални реакции се повтарят.В някои случаи обаче,тези реакции и формираното поведение са нездравословни.

Целта на хипнотерапията с помощта на квалифициран хипнотерапевт е да се „раздели“ споменът от емоционалното преживяване и да се замени нездравословното поведение с ново, по-здравословно за клиента.

По време на хипноза тялото релаксира и мислите стават по-целенасочени.Подобно на други техники за релаксация, хипнозата понижава кръвното налягане и сърдечната честота,променя някои видове мозъчни вълни… В това отпуснато състояние човек се чувства спокоен физически,все още напълно буден психически и може да бъде изключително отзивчив към терапевтични внушения. Съзнателният ум става по-малко бдителен ,а подсъзнанието става по –фокусирано и концентрирано.Някои хора имат способността да са по-хипнабилни (бързо влизащи в хипноза) от други.Всички хора обаче имат способността да влизат в хипноза,като при всяка следваща хипноза това се случва все по-бързо.

Колко процедури ще са ми нужни?

Хипнотерапията е бърз терапевтичен метод.Всяка сесия продължава около един час, а повечето хора започват да виждат резултатите в рамките на 4-10 сесии,като понякога това става още след първата сесия. Вие и Вашият хипнотерапевт ще наблюдавате и оценявате напредъка си с течение на времето и съобразено с конкретната причина за терапията.

Могат ли децата да бъдат обект на хипнотерапия ?

Децата имат с естествено богато въображение и предимно образно мислене.Те лесно влизат в хипноза и реагират добре на хипнотични внушения за широк спектър от проблеми,като например въпроси за самоуважение, тревожност, поведенчески проблеми, промяна на вреден навик (гризане на нокти.),нощно напикаване,медицински въпроси и много други.Важно е терапевтът на Вашето дете да бъде компетентен и опитен в работата с конкретен въпрос или проблем,за да помогне на вашето дете!

Какви заболявания или състояния се повлияват добре от хипнотерапия?

Хипнотерапията се използва в най-различни сфери – от спешните отделения на стоматологични кабинети до амбулаторни клиники. Клиничните проучвания показват, че хипнозата може да подобри функцията на имунната система,да увеличи положителното действие на релаксацията,да намали стреса и облекчи болката или тревожността.

Хипнотерапията може да намали страха и безпокойството, които някои хора изпитват преди медицински или дентални процедури.Клинични изпитвания върху пациенти с изгаряния показват, че хипнозата намалява болката (достатъчно, за да замени обезболяващите лекарства),като ускорява оздравяването. Други клинични изследвания показват, че използването на хипноза може да намали нуждата от лекарства, подобрява психическото и физическо състояние преди оперативна намеса,като намалява и възстановителния период.

Хипнотерапевтът може да Ви научи да саморегулирате и контролирате различни свои оплаквания. Например, клиент с артрит може да се научи да „намаля“ сам болката, както прави това със силата на звука на радиото например.Хипнотерапията може да се използва,за да помогне в справянето с хронични заболявания. Самостоятелната хипноза пък може да засили чувството за контрол, което често липсва при хронично болните.

Клинични проучвания върху деца в спешни центрове за лечение показват, че хипнотерапията намалява страха, безпокойството и дискомфорта.

Други проблеми или състояния, които се повлияват добре от хипнотерапия :

 • Нарушение плавността на речта (заекване);
 • Полови дисфункции – разстройства;
 • Зависимости –тютюнопушене,хазартна зависимост,алкохолна зависимост, а при зависимост към наркотични вещества хипнотерапията може да бъде помощен метод;
 •  Наднормено тегло;
 • Нощно напикаване(енуреза)–високоефективна е хипнотерапията;
 • Синдром на раздразнените черва
 • Напрежение, главоболие;
 • Астма;
 • Тревожни разстройства – панически атаки,фобии;
 •  Безсъние;
 • Кожни нарушения – акне,псориазис,екзема..;
 • Обезболяване на хронична болка;
 •  Хранителни разстройства…