Детско и семейно консултиране

Децата са като бял лист хартия,върху който ние възрастните пишем с различни цветове,с моливи или водни бои и рисуваме различни картини.Влиянието на събитията в детството имат доминиращо въздействие върху поведението през целия живот.

110335582_kids_drawing_of_a_family_1_1

 

Детската психология е една от най-често изучаваните и развиващи се области в психологията.Този конкретен клон се фокусира върху психиката и поведението на детето от пренаталното развитие до юношеството.Детската психология се занимава не само с физическото развитие на децата,но и с емоционалното и социално такова.

Исторически погледнато,в миналото децата са били разглеждани просто като по-малки версии на възрастните.Когато Жан Пиаже стига до извода,че децата всъщност мислят и действат по съвсем различен начин в сравнение с възрастните,Албърт Айнщайн заявява,че откритието му всъщност е толкова „просто,че само един гений би могъл да сети за това“.

Днес психолозите признават,че детската психология е уникална и сложна.

Понякога децата ,както и възрастните,могат да се възползват от консултация със специалист.Консултирането и терапията могат да помогнат на детето да развие умения за решаване на проблеми, да помогне на децата и семействата да се справят със стреса и разнообразни емоционални и поведенчески проблеми.

Много деца се нуждаят от помощ за справяне със стреса в училище,с прекомерна тревожност,различни видове тормоз или натиск. Други се нуждаят от помощ, за да обсъдят чувствата си относно семейните въпроси, особено ако има голям преход, като например развод, преместване, или тежко заболяване.

Кога детето ми има нужда от консултация ?

Значими събития в живота на детето – като смърт на член на семейството, на приятел или домашен любимец;развод или преместване; злоупотреба;травма от определено събитие;сериозно заболяване в семейството – може да предизвика стрес, който може да доведе до проблеми с поведението, настроението, съня, апетита, както и проблеми в училище и социалното функциониране на детето.

В някои случаи, не е толкова ясно каква точно е причината детето изведнъж да стане притеснено,тревожно, подтиснато, или често да плаче.Това не бива да Ви притеснява,причината ще стане ясна по време на терапията.Важно е да забележите промяната своевременно,дори и да не намирате конкретно обяснение за това.

 Признаци и симптоми, че едно дете има нужда от консултиране и терапия :

 • забавяне на развитието на речта, езика или тоалетното обучение;
 • проблеми в обучението или концентрацията на вниманието (като ADHD);
 • поведенчески проблеми (като гневни изблици,силна тревожност,страхове, нощно напикаване или хранителни разстройства);
 • значителен спад в училище, особено ако детето Ви обикновено поддържа високи оценки;
 • епизоди на тъга, повишена плачливост, или депресия;
 • социално оттегляне или изолация;
 • е жертва на тормоз или упражнява тормоз над други деца;
 • намалял интерес към по-рано  извършвани с охота дейности;
 • прекалено агресивно поведение (като хапане, ритане, или удряне);
 • внезапни промени в апетита (особено при юноши);
 • безсъние или повишена сънливост;
 • промени в настроението (например, щастливо в момента а, силно разстроено в  следващия)
 • развитие или увеличаване на физически оплаквания (като главоболие, болки в стомаха..), въпреки ,че Личният лекар не открива реална причина за това
 • справяне с тежко, остро или хронично заболяване;
 • злоупотреба с алкохол, наркотици или други вредни вещества (като синтетика или злоупотреба с предписани лекарства);
 • проблеми при преходи (вследствие на раздяла, развод, или преместване)
 • терапия след сексуално, физическо или емоционално насилие или други травматични събития;
 • ако са налице опасения свързани с аутизъм или други нарушения

Какво и  как  да кажем на детето относно консултирането със специалист ?

Вероятно имате притеснения , свързани с това как детето Ви ще реагира ,когато му съобщите за предстоящата среща с психолога или терапевта и как точно да му го кажете?От съществена важност е да бъдете честни и да му обясните (като подбирате думите си спрямо съответната му възраст),че то или семейството Ви имате нужда от помощ за справяне с определен проблем или ситуация.

Обяснете на по-малките деца, че този тип посещение при психолог не включва физически преглед ,вземане на кръв,рентгенови снимки и т.н.Можете също така подчертаете, че този тип специалист разговаря и играе различни игри с децата и семействата, за да им помогне да решат проблемите си и да се чувстват по-добре. Децата може би ще се почувстват  по-уверени  да научат, че терапевтът ще помага  и на родителите, и другите членове на семейството също.

По-големите деца и тийнейджъри могат да бъдат уверени, че всичко, което кажат на терапевта е поверително и няма да бъде споделено с никого, включително и с родителите или други лекари, без тяхното разрешение .

Подготвянето на децата и даването им на информация преди първата среща може да ви помогне да предпазите детето от тревожността  и съпротивите какво го очаква там и да се почувства по-уверено, че всички в семейството ще работят заедно по проблема.